X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Lichaam en geest

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+2
  Goed artikel ( +2 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 14-02-2009
Auteur: Normyo
Volgens het Cartesiaanse model, bestaat de mens uit twee losse delen: een ziel of geest en een lichaam. Volgens het oosterse model bestaat de mens uit twee samenwerkende delen: een geest en een lichaam. Welk model heeft nu meer gelijk? Ik zou het niet weten.

RenÚ Descartes

Deze Franse filosoof heeft de basis gelegd voor het huidige denken in het westen, dat er een scheiding bestaat tussen lichaam en geest. Zijn gedachtengang is dat je alleen zeker kunt zijn van het bestaan van de geest, want alleen je geest kun je waarnemen, want het is je geest die denkt. Deze gedachtengang vormt de basis voor een zeer mechanistisch wereldbeeld.

Dit Cartesiaanse model leidt er namelijk toe, dat het lichaam als een machine wordt benaderd, waarin je naar hartelust kunt snijden of chemicus kunt spelen. De geest staat namelijk los van het lichaam en je weet eigenlijk niet zeker of je wel een lichaam hebt.

Het gevolg van dit Cartesiaanse model van het lichaam is het ontstaan van de medische wetenschap, waarin medicijnen, transplantaties, afstandelijkheid en objectiviteit de basis uitgangspunten zijn. Niet de holistische mens, waarin elk lichaamsonderdeel vastzit aan een ander onderdeel vormt de basis van de huidige medische wetenschap, maar de mens als een apparaat. De huidige medische wetenschap heeft natuurlijk wel bewezen, dat mensen uit losse onderdelen bestaan. Maar het heeft ondertussen ook bewezen, dat de mens meer is dan wat ze vaak wil toegeven.

Een mooi voorbeeld van dit mechanistische model, is de gedachtengang die eeuwenlang leefden onder medici, dat hart en longen volkomen autonoom zijn en onbe´nvloedbaar door de persoon. Hart en longen waren namelijk verbonden met het autonome zenuwstelsel en daar hebben mensen geen invloed op.

Het oosterse model

Oosterse culturen geloven niet zo in een scheiding van lichaam en geest. De geest huist in het lichaam. De geest heeft misschien de macht over het lichaam, maar het lichaam kan door die relatie invloed uitoefenen op de geest.

De culturen van Kung Fu en Budo geloven bijvoorbeeld sterk in de be´nvloeding van de geest, door het oefenen van het lichaam. Wat dat betreft leeft in de oosterse culturen veel sterker het idee van "Mens sana in corporo sana". En eigenlijk zeggen deze culturen, dat een gezonde geest te realiseren is door een gezond lichaam.

Deze gedachtengang blijkt bijvoorbeeld uit de ontwikkeling van geneeskundige technieken als de accupunctuur of de accupressuur. Waarbij ziekte niet genezen wordt, door in het lichaam te snijden of er medicijnen in te stoppen. Maar ziekte is een teken van een verstoorde energiebalans en de balans terugbrengen is de eerste stap op weg naar genezing.

Maar deze relatie tussen lichaam en geest en vice versa vindt je bijvoorbeeld ook terug in de gedachtengang, dat ieder mens zich volledig moet inzetten om iets te leren. En dat betekent zowel een fysieke als een geestelijke training. Waarbij fysieke inspanning leidt tot een gezonde geest. Maar ook het idee dat een gezonde geest leidt tot een gezond lichaam.

Een mooi voorbeeld van deze gedachtengang, is de techniek om een hart dat hard werkt na inspanning snel tot rust te brengen. Simpelweg door een langzame ademhaling aan te nemen, waarbij men vanuit de buik en dus het middenrif ademt, neemt het hart een langzamer ritme aan. Dat heeft natuurlijk twee redenen. Door vanuit de buik te ademen, krijgt men meer zuurstof binnen, waardoor er meer zuurstof in het bloed komt en meer kooldioxide wordt verwijdert. Daarnaast wordt het hart gedwongen om met een ander ritme te werken. Het zit namelijk vast aan het middenrif. En een buik ademhaling, betekent dus het via het middenrif trekken aan het hart. Dit is echter een volkomen bewuste handeling, waarbij twee schijnbaar onbewuste onderdelen, bewust worden be´nvloed om zich anders te gedragen.


Reacties op dit artikel
Wdddd, 2010-02-09
( -1 )

Henk, 2011-04-27
( +1 )

Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl