X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Vriendschap als ilusie en eenzaamheid in onze ICT cultuur.

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
-1
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( -1 )
RSS van marezia marezia Auteur op infoyo sinds
25 Juni 2009


Bekijk het profiel van marezia
Datum: 29-07-2009
Auteur: Marezia
Ze zeggen dat je in moeilijke perioden je echte vrienden leerd kennen. Ooit zullen we allemaal onze les over ware of valse vriendschap moeten leren. Waarscheinlijk nooit een echt aangename les en soms zelfs bikkelhard en medogeloos.

Een echte vriend.

Jaren lang kan je er voor iedereen zijn. Altijd lief, warm en attend. Wel met je eige mening, soms wat pittig uit de hoek komend en met een ‘wenkbrauw optrekkend’ kantje er af. Maar je bent er tenminste, je bent er, steunt, luisterd en altijd betrokken. Je onderhoud je vriendschappen en contacten, zelfs als het een tijd lang van maar één kant komt. Telkens verbaas je vriend en vijand dat je toch aan ze denkt en er een attend gebaar hun kand uit komt. Bijna nooit negatief of boos, je blijft zo veel mogelijk vriendelijk en vrolijk, altijd met een glimlach.

Tussen vrienden probeer je onpartijdige steun te geven en staat zo tussen twee vuuren en loopt jezelf soms wat voorbij. Maar ze zijn je vrienden dus doe je dat. In depressie, crisis en verdriet laat je alles vallen ookal staat je hele familie op je te wachten. Vrienden zijn te belangrijk. Als ze ineens oordelen en iemand van alles kwalijk nemen en met een beschuldigende vinger iemand viseren sta je op als echte vriend en ga je naast die persoon staan, borst naar voren en dat ze nu nog maar eens wijzen. Ook als er eenzame periode zijn, jouw gevoelens, leven en moeilijkheden niet erkend lijken te worden beantwoord je de telefoontjes, luister je naar de eenzaamheid en het verdriet want ook hierna zal de zon weer gaan schijnen. Ook als er misverstanden zijn en er boosheid ontstaat probeer je de onrechtvaardigheid te vergeten en je vriendschap het te laten overleven. Ookal moet je daarvoor veel trots en gevoelens wegslikken en niet denken aan hoe oneerlijk het soms kan gaan. Je bewaard elkaars geheimen, als niemand het mag weten welke gebeurtenissen zich nu weer hebben afgespeeld. Je bent er voor elk telefoontje, elk gesprek, elke traan, elke depressie, verdriet, wanhoop, paniek en pijn. Wat er ook gebeurd wat ze ook uitspooken of doen. Vrienden zijn er om naast je te staan, samen er tegenaan te gaan samen te vechten zodat je aan jezelf werken kan.

Want echte vrienden accepteren ook je minder positieve kanten. Ze zien je als compleet geheel en zijn je vrienden voor de persoon die je bent en niet alleen voor je mooie kantjes. Vrienden hoeven niet alles goed te keuren, juist niet, vrienden zijn er juist om je te steunen in je ontwikkeling en groei. Samen vechten om zelf beter te kunnen vechten en werken aan jezelf. Als vrienden probeer je elkaar niet te veroordelen, je blijft elkaar steunen en kansen geven. Vrienden rekenen je niet af op je fouten. Echte vrienden zijn de geen die een situatie niet opgeven en zeker jou niet opgeven. Vrienden horen naast je te komen staan zelfs als dat ten nadele is van henzelf komen ze naast je staan om je te helpen aan je fouten te werken en er uit te leren. Samen, want daar ben je vrienden voor!

Zijn mensen nog in staat tot echte vriendschap?

Zijn mensen nog in staat tot echte vriendschap?
Of is iedereen veel te hypocriet. Mensen wijzen veel te graag met hun vinger naar een ander. Mensen hebben meteen hun mening en oordeel klaar. Dan voelen ze zich sterk, dan hebben ze ineens macht. Dan lijken ze zelf veel beter want iemand anders is “de” fout. Mensen voelen zich ineens zo heilig als ze een ander zwart kunnen maken, de schuld kunnen geven. Want zelf doen ze immers nooit iets fout, of toch zeker niet te vergelijken! Nee, hoe kom je er bij. Totaal andere situatie en toen was het toch zeker de schuld van iemand anders. Mensen oordelen, veroordelen en slachten iemand het liefs helemaal af, afgekrekend, tot het verleden gerekend, weg, gedaan, afgesloten.

Je beste vrienden kom je tegen in je zwartste dagen.

De meeste mensen zijn in hun leven al vaak teleurgesteld in vriendschap. Ze voelen zich gekwetst en in de steek gelaten. Is dit een verschijnsel van de laatste jaren? Is vriendschap in onze cultuur steeds minder standvastig en sterk? Is puure oprechte vriendschap zijn waarde aan het verliezen?

Netwerken, facebook, hyves....

Toch hebben mensen tegenwoordig vaak enorm veel vrienden, of dat lijkt toch zeker zo. Netwerken als facebook en hyves zorgen dat je in contact kan blijven met alle vrienden die je in je leven maakt over bijna heel de wereld. En veel mensen maken er een hele verzameling van. In de honderden vrienden, en als een soort van opschepperige prijzenkast zien we de lijsten en pagina’s vol met fototjes van al hun vergaarde vrienden. Vrienden, vrienden, daar heb ik zo nog mijn twijfels over. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een grote voorstander voor dit soort netwerken. Het is een prachtige kans om met mensen in contact te blijven, op de hoogte te blijven van je vrienden en mensen (terug) te vinden. Maar over echte vriendschappen hebben we het hier toch niet. Die kunnen misschien met behulp van zo’n netwerk (terug) gevonden of gestart worden of verder uitgewerkt worden maar de echte diepere vriendschap bestaat niet op zo’n netwerk. Toch zijn veel mensen met al hun honderden vrienden verslaafd en zeer afhankelijk aan het worden van deze netwerken en is er weer een nieuwe ontwikkeling die de mensen in hun huizen houd. Of het nu een bevordelijke of remmende werking heeft op ons sociaal leven zal zeer van persoon tot persoon afhangen. Maar hopelijk besefen mensen toch dat echte vriendschap in het echte leven gezocht moet worden en hopelijk zal vriendschap ook zijn waardering en waarden terug kunnen krijgen. Want momenteel denk ik dat we als mensen in onze hedendaagse cultuur en informatie technologische maatschapij toch nog erg vaak erg eenzaam en teleurgesteld zijn in vriendschap en het leven.

Sta daar maar even bij stil.

Ben jij een echte vriend?
Of heb jij je vrienden veraaden om er zelf beter van te worden?
Wie gaat er echt voor jou zijn?
Onvoorwaardelijk, onveroordeeld naar jouw verhaal luisteren?
Wie zal er in jou blijven geloven?
Wie zal er voor jou opkomen?
Hoe hard je het ook verknald, wie is een echte vriend?
En ben jij net zo oprecht?

Reacties op dit artikel
Smurfin, 2009-09-29
( 0 )

Helaas....t is waar....wie zijn je echte vrienden?
Ssssss, 2009-10-05
( 0 )

Fuck Fake Friends!
With brains, 2009-10-30
( -1 )

Whahaa, ik dacht 'HA eindelijk een serieus, goed geschreven artikel over dit onderwerp', niet dus. Ga eerst naar school, leer spelling en grammatica (ontdek Word met spelling- en grammaticacontrole die ook je typefouten eruit haalt), en kom dan nog eens terug! Buiten die schandelijke fouten, wel een waarheidsgetrouw artikel.
Meee, 2010-02-15
( 0 )

Wie zijn je echte vrienden en wie kun je nog vertrouwen??
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl