X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


De boodschapper

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Normyo Normyo Auteur op infoyo sinds
12 November 2008


Bekijk het profiel van Normyo
Datum: 03-09-2009
Auteur: Normyo
Ergens leeft er in deze wereld het idee, dat de boodschap ondergeschikt is aan de boodschapper. Als je kijkt naar hoe hard de christelijke religie wenst te bewijzen dat Jezus bestond. Als je kijkt naar hoe verschrikkelijk Islamieten het vinden als Mohamed wordt beledigd. Dan lijkt het wel alsof alleen een bestaande boodschapper een positieve boodschap kan brengen.

De boodschap

Het punt met zowel Jezus als Mohamed is, dat hun boodschap gaat over de vrijheid van mensen om zelf keuzes te maken. Misschien moet ik zelfs zeggen, de verplichting van mensen om zelf keuzes te maken. Niet voor niets zegt Jezus, volgens de bijbel, dat als je iemand wilt straffen, dat je eerst zonder zonden moet zijn. Niet voor niets gaan zijn parabelen over het maken van keuzes voor het volgen van de regels of het gebruik maken van je menselijkheid.

En Mohamed stelt zelfs dat mensen het recht hebben om in opstand te komen tegen heersers die hun hinderen in het naleven van de regels van hun geloof. En dat medemenselijkheid een verplichting is van ieder mens.

Maar stel nu dat het niet door Jezus was gezegd, dat je de andere wang moet toekeren. Zou daarmee de opdracht minder geworden zijn. Of wat als iemand anders dan Mohamed gekozen was door Allah om zijn woord te verkondigen, dat vrouwen recht hebben op respect? Zou dat leiden tot een waardeloze boodschap?

Het lijkt erop dat de boodschapper belangrijker is geworden dan de boodschap. En dat alleen als de boodschapper heeft bestaan, dan kan de boodschap bestaan. Maar dat is puur drogredeneren. Want een boodschap wordt niet gevormd of gedragen door haar boodschapper of het medium waarover zij komt, maar door de mate waarin zij controleerbaar is of bruikbaar.

Shoot the messanger


In zekere zin is iedereen die beweert dat Jezus of Mohamed niet bestaat, bezig om van onderwerp te veranderen. Want plots staat de boodschap niet meer centraal, maar de boodschapper. Schijnbaar vindt iedereen dat de boodschappen van Jezus en Mohamed vereenzelvigt moeten worden met de boodschappers. Terwijl beide boodschappers eigenlijk duidelijk probeerden te maken, dat het om de boodschap gaat en niet om hun. Zelfs ondanks het feit dat de chronikeurs van Jezus en de interpreteerders van de Koran hun eigen menselijke interpretatie hebben gegeven van de boodschap, maakt de boodschap duidelijk dat de boodschapper net zo belangrijk is als het papier waarop hun boodschap tegenwoordig gereproduceerd wordt.

En misschien is het volkomen terecht dat we uit dankbaarheid voor de moeite die Jezus en Mohamed zich getroost hebben om hun boodschappen te brengen, hun respect tonen. Maar dat betekent niet dat we ze belangrijker moeten maken dan de boodschap. En dat is wat we de afgelopen duizend jaar wel hebben gedaan.

Het lijkt wel alsof de boodschap pas gewicht mag krijgen, als de boodschapper gewicht heeft. Terwijl het gewicht van de boodschap eigenlijk te groot is voor de boodschapper. Terwijl de boodschap vrij simpel is:
Heb uzelf lief, gelijk uw naaste.
Of te wel u mag van uzelf houden en ook van uw naaste, zonder voorwaarden. En iedereen die beweert dat die boodschap pas waar is, als er bewijs is voor het bestaan van Jezus of voor het contact tussen Mohamed en Allah, moet zich eens goed afvragen wat hij nu eigenlijk zegt. Want volgens mij gaan zulke mensen voor anderen bepalen hoe ze om moeten gaan met boodschappen en zijn ze bezig met het inperken van de vrijheid om zelf te beslissen waarmee ieder mens geboren wordt.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl