X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hulp bieden

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
0
  Goed artikel ( 0 )
  Slecht artikel ( 0 )
RSS van Servidor Servidor Auteur op infoyo sinds
13 Maart 2010


Bekijk het profiel van Servidor
Datum: 11-12-2010
Auteur: Servidor
Weinig vertrouwen in goed besteden giften noodhulpEen opvallende krantenkop op verschillende nieuwssites vandaag. Voor mij echter niet nieuw, maar een bevestiging van wat ik al dacht te weten. Ik zeg express dacht te weten, want zeker weten doen we uiteindelijk niet zo heel veel. Tenslotte is het meer aannemen, als je er niet zelf bij was of het empirisch vastgesteld hebt.

Maar dat er van humanitaire hulp veel aan de strijkstok blijft hangen is toch iets wat ik meen te weten. Ik ken geen directeuren van dat soort instellingen, en ik ben ook niet bekend met stichtingen die de ingezamelde penningen beheren. Ik moet dus oppassen, dat ik geen valse beschuldigingen uitspreek.
Maar wat ik wel weet, is dat er een bloeiende industrie is rondom het beheer van landelijk of zelfs wereldwijd ingezamelde fondsen voor rampen. En dat er mensen zijn die er een goedbetaalde fulltime job aan hebben. Een hele leuke job, ook nog eens. Beetje zielig verhaal ophangen over hoe erg het allemaal is (en dat is het ook altijd wel, althans voor de getroffenen), en hoe nodig het is dat wij allemaal weer doneren, en dat zij dan wel zullen zorgen dat het in orde komt voor die zielige daklozen, gewonden en zieken, hongerigen en bedreigden.
En vervolgens stromen de tonnen weer binnen op het genoemde gironummer.
Daarmee wordt in ieder geval iets bereikt: De werkgelegenheid van de beheerders is weer even gewaarborgd. Want iemand moet toch op die centen passen, nadenken over de besteding en inkopen doen voor de arme sloebers waar we het allemaal voor doen.
En dat kan natuurlijk niet gratis. Tenslotte moet de penningmeester ook leven. Toch?
De vraag is natuurlijk: Hoe goed moet die penningmeester leven? Tenslotte heeft zoín functionaris een grote verantwoordelijkheid, dus een modaal inkomen past daar niet bij. Daarvan kan zo iemand niet een vrijstaand huis met binnen-zwembad en tv in alle acht kamers, een vette leasebak en maatkostuums betalen. En ook de mensen die hem aanstellen, en aan wie hij hopelijk verantwoording aflegt, een soort bestuur stel ik mij zo voor, moeten toch leven naar hun stand? Balkenende norm? Beetje mager, hoor, voor iemand die miljoenen bewaakt!
En hoe vindt de controle plaats? Ja natuurlijk, er worden accountans ingeschakeld, die de boeken controleren. Maar die zijn ook niet echt goedkoop, en doorgaans zijn er meerdere mensen nodig, vooral als de stichting of het fonds groot is. U ziet waar dit heengaat: noodhulpverlening is duur! Ik wil niet beweren, dat niemand meer geld moet doneren als er ergens een ramp gebeurt. Integendeel, doe het vooral wel. Want niets doen is fouter dan iets doen, al is het nog zo weinig. Maar de gulle gevers moeten zich wel realiseren, dat de eersten die zij helpen niet in het rampgebied wonen. Die wonen daar, waar het geld wordt opgehaald. Hier, dus.
Zelf ben ik erg cynisch geworden ten aanzien van inzamelingacties. Ik zie te vaak, dat de slachtoffers uiteindelijk toch niet adequaat geholpen worden. Ik vind, dat er teveel gesuggereerd wordt, dat je ergens schuldig aan bent als je niet geeft. Maar een aardbeving in Haiti is niet mijn schuld. Zo hard stamp ik nou ook weer niet. En als de Merapi weer eens uitbarst komt dat niet, doordat ik de druk op de lava heb verhoogd. Ik zou niet eens weten hoe dat moet. En als ze weer eens hongerende kindertjes in een ver land op mijn tv-scherm knallen, bedenk ik mij, dat ze mij ook niet om hulp kwamen vragen, toen die gemaakt werden.
Ik heb mij bevrijd van mijn schuldgevoel over dingen waar ik geen invloed op heb. En dat is wel een advies, dat ik iedereen van harte geef, geheel belangeloos.
In plaats daarvan geef ik, als ik het kan missen, wat geld aan het armlastig gezin in mijn straat, anoniem in een envelop stiekem in de brievenbus. Of ik stop de dakloze meneer met zijn magazine bij het winkelcentrum een briefje in zijn handen. En ik stop als ik een gestrande weggebruiker zie, om te kijken of ik hulp kan bieden.
Het is volgens mij beter om dicht bij huis een helpende hand te reiken, dan weet je zeker dat honderd procent van je gift belandt bij degene voor wie het bedoeld was.

Reacties op dit artikel
Wees de eerste die een reactie plaatst!
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl