X

Sinterklaasgedichten maak je simpel, snel en origineel!

  • Ontvang 5 originele gedichten
  • Volledig gepersonaliseerd
  • In 2 minuten klaar!
Ga naar sinterklaasgedichten.net
Infoyo
Vragen en antwoorden
Zoek artikelen:

Enquete iPhone 4

Ontvang het laatste nieuws over "Samenleving en ontwikkeling" en maak kans op 1000 euro cash.
Laat nu je e-mailadres achter. Speel gratis mee.


Hoe schrijf je een krantenartikel

Venster sluiten

Maak een melding van dit artikel
Selecteer de motivatie van je melding:
Spam / reclame Misleidende of onduidelijke inhoud
Lage inhoudelijke kwaliteit Niet Nederlands
Erotische inhoud Artikel bestaat reeds op internet
Gokken / Illegale promotie Andere reden...

Omschrijf de motivatie van je melding:
Venster sluiten

Stuur dit artikel door
Je naam:
Je e-mailadres:
E-mailadres ontvanger:
Artikelscore
+43
  Goed artikel ( +59 )
  Slecht artikel ( -16 )
RSS van Lizz Lizz Auteur op infoyo sinds
31 Oktober 2008


Bekijk het profiel van Lizz
Datum: 14-11-2008
Auteur: Lizz
Een goed krantenartikel of persbericht schrijven is niet zo makkelijk. Onderstaand twaalf belangrijke tips. En bedenk dat je in een artikel altijd antwoord moet kunnen geven op de woorden wie, wat, waar en wanneer. Succes!

1. Bepaal wat je over een bepaald onderwerp wilt schrijven en bedenk, voordat je met informanten gaat praten, wat je wilt weten.

2. Noteer niet alleen de antwoorden, maar schrijf ook je vraag op. Dan weet je altijd naar aanleiding waarvan je informant zijn opmerkingen maakt.

3. Noteer tijdens gesprekken nauwkeurig de naam en vraag naar de functie. Sommige mensen hebben meerdere functies: raadslid of voorzitter van een voetbalclub; secretaris van de tennis. Stel dat hij pleit voor hogere sportsubsidies, dan is het belangrijk te weten of hij als raadslid of als secretaris praat.

4. Noem mensen nooit alleen bij hun functie, maar ook bij hun naam.

5. Geef je getallen en cijfers en controleer of ze juist zijn. Hetzelfde geldt voor straatnamen, plaatsen en bedrijven.
Slordigheden ondermijnen de betrouwbaarheid van bet artikel. Wie ,,Dorpsweg” schrijft in plaats van ,,Dorpsstraat” wekt de indruk dat je de situatie ter plekke onvoldoende kent of niet betrokken bent bij de zaak.

6. Schrijf zoveel mogelijk in gangbaar Nederlands, vermijd moeilijke woorden.

7. Gebruik je afkortingen van namen, geef dan minstens één keer de volledige naam.  Bijvoorbeeld: NS (Nederlandse Spoorwegen)

8. Gebruik geen afgekorte woorden. Schrijf ,,bijvoorbeeld” in plaats van ,,bijv.” Schrijf ,,enzovoort” in plaats van ,,enz.”.

9. Begin een artikel met de naam van de plaats, waar het nieuws zich heeft afgespeeld.

10. Begin een artikel nooit met een tijdsaanduiding als: Afgelopen maandag vergaderde de gemeenteraad, of: Aanstaande woensdag opent wethouder Willemsem een nieuwe winkel.

11. Schrijf nooit ,,te”, maar altijd ,,in”. Dus niet te Amsterdam, maar in Amsterdam.

12. Schrijf in korte zinnen. Houd je aan de regel: één mededeling per zin. Probeer een zin te beperken tot maximaa1 20 woorden.

Reacties op dit artikel
Kitt, 2008-12-02
( -7 )

Bedankt voor de tips!
Ik ben net begonnen met de studie journalistiek en ben blij met dit soort artikelen. Ga vooral zo door hahaha!
Normyo, 2009-02-15
( +5 )

Leuk om te lezen. En gelukkig zie ik dat een journaliste/schrijfster ook nog steeds typefouten maakt. Ik ben blij, dat ik op Infoyo, me niet aan deze regels hoef te houden.
Krunckelsven, 2009-03-03
( +12 )

Ik kan toch 2 commentaren geven

1) Je moet niet enkel antwoord geven op de vragen Wie, Wat, Waar en Wanneer. Ook op Hoe moet een antwoord komen :)

2) Tip 9 zeg je 'Begin een artikel met de naam van de plaats, waar het nieuws zich heeft afgespeeld.'

Wel, wij hebben vandaag tijdens de les Nederlands 'geleerd' dat dat niet zo is. Als er bijvoorbeeld iets in Washington gebeurt is, kan er nog steeds Brussel voorstaan. Waarom? Omdat de journalist zo laat ziendat hij niet ter plekke was, maar dat hij het in Brussel heeft geschreven.
Alette, 2009-04-16
( -6 )

Hoi. !

Over tip 10 had ik een vraagje:
Dit staat er:
Begin een artikel nooit met een tijdsaanduiding als: Afgelopen maandag vergaderde de gemeenteraad, of: Aanstaande woensdag opent wethouder Willemsem een nieuwe winkel.
Maar hoe moet het dan wel??
het zijn wel hele goede tipS!
Lizz, 2009-04-16
( +7 )

De gemeenteraad heeft tijdens haar vergadering van maandag besloten....
Wethouder Willemsen opent woensdag 4 mei een nieuwe winkel in ......
Hjlkhujioctuif, 2009-04-16
( -14 )

Floor, 2009-10-05
( -10 )

Zouden jullie dit kunnen beoordelen?
Het is gebaseerd op het boek 'Al het water van de zee'
en we moesten een stuk schrijven over de 'schaduwkant' van het verhaal.
Thanks!

Ik doe geen opleiding ofzo, he. Ik zit in de 3e klas.

EXCLUSIEF: REDACTEUR AANWEZIG BIJ ZELFMOORD-DRAMA TIJDENS SCHOOLKAMP

Iedereen zag uit naar het kamp van klas 2A, maar het loopt uit op een drama: Ivo Schelders, 14 jaar oud, verdrinkt zichzelf in de zee. Maar waarom? En wie kan als ‘schuldige’ worden aangewezen? Uw redacteur was er bij, door de school gevraagd verslag te doen van het kamp, onwetend dat een leuk klassenuitje uit zou oplopen op zo’n, onverwachte, tragedie.

VAN ONZE REDACTEUR TER PLAATSE, TERSCHELLING, 16 JUNI. Het is maandag ochtend, 7:00 ’s ochtends. De kinderen staan allemaal al klaar op het plein van het X-College te Zutphen: iedereen heeft er zin in. Als we dan ook daadwerkelijk aankomen op Terschelling, na een lange busreis en een overtocht met de boot, worden de tenten opgezet. Een paar pestkoppen vernielen de tent van een andere jongen, Ivo. Vervelend, maar er wordt verder niets achter gezocht; gewoon een flauw grapje. De jongens worden gewaarschuwd, maar worden verder niet gestraft. De rest van de dag is de sfeer erg goed, maar toch blijft het mij opvallen dat de jongen wiens tent eerder was vernield, toch een beetje buiten de boot valt: hij is de hele tijd alleen en wordt door de rest van de klas als het ware ‘gemeden’.
De volgende dag regent het en dus worden we uitgenodigd door de familie Schol (de familie in wiens tuin we de tenten mogen opzetten) om naar binnen te komen en als blijkt dat Ivo viool speelt, wordt hem door mevrouw gevraagd eens een stukje te spelen. Zij en veel anderen, waaronder ikzelf, vinden het prachtig, maar een paar anderen laten duidelijk blijken dat ze het maar niks vinden. Dan wordt er afgesproken dat Ivo morgen weer een stukje zal spelen en vervolgens gaat iedereen naar bed. De volgende ochtend bezoeken wij het ‘wrakkenmuseum’ van Terschelling, wat zeer leuk (en leerzaam!) was en de rest van de dag mogen de kinderen zelf weten wat ze gaan doen.
Het is donderdagochtend en we zitten aan het ontbijt. De kinderen worden één voor één geroepen, maar bij de naam ‘Ivo’ blijft het angstvallig stil. Meteen wordt de politie gebeld en een zoekactie opgestart. Van een van de jongens krijg ik te horen: ‘Ivo is gisteravond al weg gegaan, richting duinen, huilend, omdat zijn viool was vernield.’ En inderdaad, later gaven een aantal jongens toe in de viool van Ivo geplast te hebben, waardoor hij onbruikbaar werd. Het enige spoor wat er van hem te vinden is zijn, zijn schoenen, achtergelaten op een steiger. Niet veel later wordt Ivo gevonden; hij is aangespoeld op het strand van de Bosplaat. Tijdens het politie-onderzoek wordt Ivo’s dagboek gevonden, waarin een afscheidsbrief voor zijn ouders zit. Hieruit wordt geconcludeerd dat Ivo zichzelf met opzet heeft verdronken.

Volgens klasgenoten werd Ivo al langere tijd gepest. Het begon met flauwe grapjes en uitschelden, maar, zoals u heeft gelezen, liep het uit op steeds ergere dingen. Hier op het kamp werd zijn viool vernield, maar, zoals wij hoorden van klasgenootjes, werden zijn spullen op school ook al verstopt en werden zijn fietsbanden meerdere malen lek gestoken. De medeleerlingen zelf durfden er niks van te zeggen, bang om zelf gepest te worden. Iedereen voelt zich schuldig; de leraren, omdat ‘ze niet streng genoeg hebben ingegrepen’. De ouders, omdat ‘ze dit toch echt wel hadden moeten zien aankomen’. De klasgenootjes, omdat ‘zij, juist zij, er wat aan hadden moeten doen’ en de pestkoppen, omdat ‘het helemaal niet zo bedoeld was’, zo vinden allen zelf. Een van de pestende jongens vertelt: ‘We waren met een groepje van vijf. De een bedacht een plan en de anderen deden mee, zo ging het gewoon. Zelf dacht ik ook dat we af en toe te ver gingen, maar ik durfde niks te zeggen: ik was hartstikke bang om zelf gepest te worden!’ Een ander geeft toe: ‘Ja, af en toe waren we best gemeen, maar dat hij er zo onder leed wisten we niet. Het waren gewoon flauwe grapjes en als we hadden geweten dat het zo zou aflopen zouden we het zeker niet hebben gedaan.’

Maar voor excuses is het nu te laat en er zullen, hoe dan ook, grote vraagtekens gezet moeten worden bij het pest-beleid van de school. Maar ook alle andere betrokkenen zullen zich moeten afvragen wat zij anders hadden kunnen doen, vooral de pesters zelf.

Theo, 2009-10-15
( -8 )

Bjorn, 2009-10-20
( -11 )

Lol, 2009-11-15
( -11 )dit hielp me heel erg goed !
dank je !
Piet., 2010-02-02
( -12 )

Riny, 2010-03-11
( +5 )

Omdat ik mijn functie van secretaris ban een sportvereniging heb verruild voor
de functie "Public Relations"ben ik toevallig op uw website terecht gekomen.
Het zijn voor mij 12 interesssante zinndne. Ik ga ermee aan de slag.
Ik maak o.a regelmatig een krantenartikel. Het is echter steeds weer moeilijk om een plekje in de krant te krijgen. maar de aanhouder wint !
Lol, 2010-03-18
( -12 )

;(
Ik ben geweldig!, 2010-03-23
( -16 )

Haaia saaie site!
ik ben cooll en wete alllllessss ik ben cool en leuk en mooi
en ik hou van zingen lliiii laaaa
doei xxx eva
Ines, 2010-09-11
( -7 )

Bij nummertje 9 zeg je dat je moet beginnen met een plaatsaanduiding.
Maar dat heeft een specifieke naam, weet iemand welke naam ?
Ik moet dit invullen voor een werkstuk van Nederlands.
Vul aan :
Als een krantenartikel over een gebeurtenis bericht, vind je in de inleiding een ... van het artikel. Zo'n inleiding, die altijd met een plaatsaanduiding of dateline begint, noem je een ... .

Als je het weet, antwoord dan zo vlug mogelijk ! X
Lizz, 2010-09-13
( -9 )

Hier wordt aanhef bedoeld.
succes ermee!

Wardake, 2010-10-23
( -10 )

Bedankt voor je informatie.
Lotteke, 2010-11-24
( -9 )

Ik moet voor school een kranten artikel schrijven en ik dacht van ik ga maar eens gaan kijken
bedankt
Lisa, 2010-12-07
( -11 )

Stoommmmemee rikkkeeen
Mariena, 2010-12-15
( -8 )

Misschien een tip om er ook voorbeelden bij te zetten van krantenartikels en erbij uitleggen wat er nou wel en niet goed aan die artikels zijn. dat lijkt mij handig.........
grxtjes
Katy perry her sister, 2011-01-17
( -11 )

Uhum, I'm sorry,but why you can't say the text in inglish?


kisses to my fans
Roos, 2011-02-10
( -12 )

Hee mensjes ik moet een krant stukje maken Maar ik weet eigenlijk niet hoe of wat haha :
De man die alles kan, 2011-06-19
( -11 )

Hee, ik ben 21 jaar en nog vrijgezel. Dus hoe maak je een krant met een broodje kaas in je rechterhand als je normaal ook schrijft met rechts?
Hee mijn naam is johan, 2011-06-19
( -9 )

@De man die alles kan,

Waar slaat dat op??? Dan stop je dat broodje toch gewoon in de wasmachine en schrijf je met je linkerteennagelfelletje.
Meesje, 2011-06-19
( -10 )

@Hee mijn naam is johan

Dus dan komt mijn schoonmoeder op dat moment thuis en at een peertje met schil dus ik zeg ja dat zal wel zo zijn dan maar doet dat echt geen pijn toen zij mijn kemphaan nee ik weet dat pindakaas lekker is maar zo iets raars is daar niet.
Jessica, 2011-09-15
( -5 )

Hee
bedankt !
dit helpt me eem stuk verder !
heel erg bedankt
Superman, 2011-12-11
( -9 )

Model, 2012-01-30
( -8 )

Gerard de jong, 2012-02-16
( -3 )

He voor die gene die het leuk vinden om een stuk te schrijven
ik ga een jongere krant maken met de jongere uit den haag en zoetermeer
als je een goed stuk weet
het moet gaan over wie je bent en wat je toekomst is en hoe je het wil bereiken
of over wat je tegewordig doe om niet in de bak te komen
of hoe je regels vindt die nu bekent worden gemaakt voor jongere
mj maakt het niet uit waar over het gaat als andere jongere er wel wat aan hebben of het leuk vinden
wees niet bang schrijf een leuk stuk en als je fotos heb graag
als het goed gaat kom er meer kranten uit in nederland
en als je een gesprek wil met een van onze jongere kan dat ook
wij zijn een beweging die vechten tegen armoede en vechten voor de rechten van mensen ook voor de jongere
Berend, 2012-05-09
( -8 )

Ik lees in mijn nederlands boek dat je juist erg lange zinnen moet schrijven bij een krantenartikel!!
Ariana <3 katy perry, 2012-08-30
( -7 )

@katy perry her sister

Niet inglish, maar english. suckerrrrrr
Sophie, 2012-10-27
( +3 )

Dafuq, wat een vage reacties.

Maargoed, over het artikel. Heel erg bedankt ervoor, ik had het nodig bij een creatieve opdracht bij nederlands. Het heeft me goed geholpen.
J3mo3d3r, 2012-12-20
( -11 )

Tering
J3mo3d3r, 2012-12-20
( -10 )

KANKERTERINGLIJERS
Aids, 2013-05-21
( -8 )

aids
Emma, 2014-01-29
( -4 )

Emma, 2014-05-08
( -3 )

hoi
Emma, 2014-05-08
( -1 )

hoi
Ikkeyyy, 2014-05-30
( -1 )


Lucio, 2015-04-29
( +1 )

Het is fijn ik had het hard nodig voor een boekverslag!!!! bedankt!!!!
Hai, 2015-10-10
( 0 )

Ik heb er niets aan gehad dus verzin iets beters.....
Plaats een reactie
Naam:
E-mailadres:

Reactie:

Auto en vervoer Computers en internet Dier en natuur Electronica Eten en drinken Financieel Hobby en vrije tijd Huis, tuin en wonen Kunst en cultuur Mens en gezondheid Mijn mening over... Muziek, Tv en films Samenleving en ontwikkeling School en studie Sport Vakantie en vermaak Wetenschap Zakelijk
      Home   -   Aanmelden   -   Top artikelen   -   Nieuwe artikelen   -   Sitemap   -   Help   -   Links   -   Privacy policy   -   Contact
Copyright © 2018 - Infoyo.nl